Om mig och bilderna

Välkommen till min blogg.

På min blogg avser jag lägga upp, med en ungefärlig takt av en bild per vecka, bilder ur min nu ganska stora samling av järnvägsbilder. Jag tänker att det blir en bild per vecka men ibland kan det bli flera bilder i de fall bilder "hänger ihop" och det kan nog bli någon vecka där det, av olika skäl, inte blir någon bild.

Syftet med bloggen är att dela med mig av mina bilder. Det är synd att ha många bra bilder men att ingen får se dem. Jag avser också skriva lite kommenterar till bilderna, till exempel om motivet, tiden och platsen och om hur bilden kom till. Vidare tänker jag "slumpa" fram den ordning som jag lägger upp bilderna. Det gör jag för att få en spridning på tider/epoker, platser, motiv och bildkvalitet.

Ni som tittar på mina bilder är välkomna att kommentera dem med ett mejl till mig på e-postadressen christer.hagman@hotmail.com.

Bästa hälsningar

Christer Hagman

Om mig

Jag är en 65+ pensionär bosatt i norra Halland. Jag har fotograferat tåg och andra järnvägsmotiv sedan 1970-talet. Det har naturligtvis gått lite i vågor, beroende på annat som hör livet till, såsom arbete, barn och annat.

Det började, som sagt, på 1970-talet med en Instamatic-kamera och har sedan fortsatt med mer avancerade kameror och, förhoppningsvis, även en utveckling av den egna förmågan. Instamatic-kameran var bra, så länge det var tillräckligt ljust men den kan naturligtvis inte jämföras med de kameror och de möjligheter jag som fotograf har idag.

Jag är inget annat än en glad amatör men har ett stort intresse av järnvägen och av fotograferandet.

En del bilder är jag riktigt stolt över medan andra mer har fått tjäna som ett exempel hur man kan utveckla sitt fotograferande.

Jag har haft möjlighet att visa mina bilder i några sammanhang inom ramen för Svenska Järnvägsklubbens lokalavdelningar. Dessa visningar har haft lite olika teman men alltid varit lika roliga och stimulerande att få genomföra.

Om bilderna

Bilderna är som jag tidigare nämnt av varierande kvalitet. Min förmåga och kamerautrustning under tidigt 1970-talet var en helt annan än den är idag. Att fotografera med en enkel kamera hade ju sina självklara begränsningar jämfört med en digital systemkamera idag.

Dessutom fick man ju ofta vänta ganska länge innan filmen var framkallad och man hade kopiorna i sin hand. Idag kan man se resultatet direkt och kanske till med prova sig fram till bästa resultat med genom att laborera med flera inställningar. Det kostar dessutom ingenting extra.

Bilderna från 1970- och 80-talen är inskannade från negativen. Jag har, som regel, inte gjort någon annan förbättring av bilderna än en "automatisk smartkorrigering" i Photoshop. Om jag gjort något mer, så har jag angett det vid respektive bild.